15 Ciri-Ciri Orang Syiah

Syiah Sesat

Antara ciri-ciri penganut syiah sesat yang patut anda tahu dan mesti ambil tahu;

1) Mengenakan songkok hitam dengan bentuk tertentu. Tidak seperti songkok yang dikenal umumnya masyarakat Malaysia, songkok mereka seperti songkok orang arab tetapi berwarna hitam.

2) Tidak solat juma’at. Meskipun solat jumaat bersama jamaah, tetapi dia akan terus berdiri setelah imam mengucapkan salam. Kemungkinan orang akan fikir dia mengerjakan solat sunnah, padahal dia menyempurnakan shalat Zhuhur empat raka’at, kerana pengikut Syiah sesat tidak meyakini kesahan solat Juma’at kecuali bersama Imam yang ma’shum atau wakilnya.

3) Pengikut Syiah sesat juga tidak akan mengakhiri solatnya dengan mengucapkan salam yang dikenali kaum Muslimin, tetapi dengan memukul kedua pahanya beberapa kali.

4) Pengikut Syiah sesat jarang sekali solat berjama’ah kerana mereka tidak mengakui solat lima waktu, tapi yang mereka menyakini hanya tiga waktu saja.

5) Majoriti pengikut Syiah selalu membawa At-Turbah Al-Husainiyah iaitu batu/ tanah yang digunakan menempatkan kening ketika sujud bila mereka solat bersendirian dan jauh dari jemaah yang lain.

6) Jika anda perhatikan cara mereka berwudhu maka anda akan dapati bahawa wudhunya sangat aneh, tidak seperti yang dikenali kaum Muslimin.

7) Anda tidak akan melihat penganut Syiah hadir dalam kajian dan ceramah Ahlussunnah.

8) Anda juga akan melihat penganut Syiah hanya banyak mengingat Ahlul Bait; Ali, Fathimah, Hasan dan Husein radhiyallahu anhum.

9) Mereka juga tidak akan menunjukkan penghormatan kepada Abu Bakar, Umar, Utsman, mayoritas sahabat dan Ummahatul Mukminin radhiyallahu anhum.

10) Pada bulan ramadhan penganut Syiah tidak akan terus berbuka puasa setelah adzan maghrib; dalam hal ini Syiah berkeyakinan seperti Yahudi iaitu berbuka puasa jika bintang-bintang sudah nampak di langit, dengan kata lain mereka berbuka bila benar-benar sudah masuk waktu malam. (mereka juga tidak solat tarwih bersama kaum Muslimin, kerana menganggapnya sebagai bid’ah)

11) Mereka berusaha sekuat tenaga untuk menanam dan menimbulkan fitnah antara jamaah salaf dengan jamaah lain, sementara itu mereka mendakwa tidak ada perselisihan antara mereka dengan jamaah lain selain salaf. Ini tentu tidak benar.

12) Anda tidak akan mendapati seorang penganut Syiah memegang dan membaca Al-Qur’an kecuali jarang sekali, itu pun sebagai bentuk taqiyyah (kamuflase), kerana Al-Qur’an yang benar menurut mereka yaitu al-Qur’an yang berada di tangan al-Mahdi yang ditunggu kedatangannya.

13) Orang Syiah tidak berpuasa pada hari Asyura, dia hanya menampilkan kesedihan di hari tersebut.

14) Mereka juga berusaha keras mempengaruhi kaum wanita khususnya para mahasiswi di institut pengajian tinggi atau di perkampungan sebagai langkah awal untuk memenuhi keinginannya melakukan mut’ah dengan para wanita tersebut bila nantinya mereka menerima agama Syiah. Oleh sebab itu anda akan dapati;

15) Orang-orang Syiah rajin mendakwahi orang-orang tua yang memiliki anak-anak gadis, dengan harapan anak gadisnya juga ikut menganut Syiah sehingga dengan berleluasa dia boleh melakukan zina mut’ah dengan wanita tersebut baik dengan sepengetahuan ayahnya ataupun tidak. Pada hakikatnya ketika ada seorang ayah yang menerima agama Syiah, maka para pengikut Syiah yang lain otomatik telah mendapatkan anak gadisnya untuk dimut’ah. Tentunya setelah mereka berhasil meyakinkan bolehnya mut’ah. Semua kemudahan, kelebihan, dan kesenangan terhadap syahwat ini ada dalam diri para pemuda, sehingga dengan mudah para pengikut Syiah menjerat mereka bergabung dengan agama Syiah.

Kesimpulannya, ciri-ciri mereka sangat banyak. Selain yang kami sebutkan di atas masih banyak ciri-ciri lainnya, sehingga tidak mungkin bagi kita untuk menjelaskan semuanya di sini. Namun cara yang paling praktikal ialah dengan memperhatikan raut wajah. Wajah mereka merah padam jika anda mencela Khomeini dan Sistani, tapi bila anda mengkufurkan Abu Bakar, Umar, Utsman, Aisyah dan Hafshah, atau sahabat-sahabat lainnya radhiyallahu anhum tidak ada sedikitpun tanda-tanda kegundahan di wajahnya.

Akhirnya, dengan hati yang terang Ahlussunnah dapat mengenali pengikut Syiah dari wajah hitam mereka kerana tidak memiliki keberkatan, jika anda perhatikan wajah mereka maka anda akan terbuktikan kebenaran penilaian ini, dan inilah hukuman bagi siapa saja yang mencela dan memandang rendah para sahabat Nabi shallallahu alaihi wasallam dan para ibunda kaum Muslimin radhiyallahu anhunn yang dijanjikan syurga oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala. Kita memohon hidayah kepada Allah untuk kita dan mereka semua. Wallahu a’lam

Syiah Sesat

Hasil Carian Search Engine:

 • kaum syiah sesat
 • kelemahan syiah
 • ciri-ciri Syiah
 • ciri-ciri aliran Syiah
 • ciri syiah sesat
 • ciri ciri syiah
 • ciri penganut ilmu hitam
 • kekurangan syiah
 • wudhu orang syiah
 • penganut syiah

Comments

 1. By iskandar Z

  Reply

Leave a Reply